TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL CONSTANTIN SI ELENA

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL CONSTANTIN SI ELENA

Pe 21 mai, atat biserica ortodoxa, cat si cea romano-catolica ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena

De asemenea, aceasta este de obicei ultima zi in care se mai seamana porumb, ovaz si mei. In popor se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi, se usuca. Prin acesta odihna de la muncile campului, se credea ca recoltele nu vor fi mancate de pasari.

Este ziua in care pastorii hotarasc cine va fi baci, unde se vor face stanele si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Se masoara si se inseamna pe raboj laptele de la oile fiecaruia.

Femeile inlatura cu aghiasma si tamaie duhurile necurate. Pentru apararea de fortele malefice, taranii stateau in jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute si oile, “ca sa fie ferite de rele”, pe timpul cat vor sta singure, la stana.

Se spune ca, in aceasta zi, pasarile de padure, care dupa ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie, s-au imperecheat si si-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie), isi invata puii sa zboare. '

Anumite obiceiuri practicate în aceasta zi erau menite sa apere stâna si ciobanii de fortele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor si oilor, alungarea prin strigate si zgomote a vrajitoarelor care fura sporul laptelui. Se credea ca, acela care lucreaza de Sfintii Constantin si Elena va fi pedepsit cu stricarea roadelor.

Traditii de SF. C-tin si Elena - Obiceiuri de Sfantul Constantin si Elena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu