TRADITII SF GHEORGHE. SUPERSTITII SFANTUL GHEORGHE. OBICEIURI SFANTULGHEORGHE

TRADITII SF GHEORGHE. SUPERSTITII SFANTUL GHEORGHE. OBICEIURI SFANTUL GHEORGHE

Traditii si Obiceiuri de Sfantul Gheorghe. Superstitii de SF. Gheorghe.

-In dimineata zilei de 23 aprilie tot ele, fetele, puneau in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite, pentru a observa, pe furis, care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau pe coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori. Brazdele si coronitele erau pastrate peste an, pentru a fi folosite ca remediu in ameliorarea diferitelor boli sau pentru a se face cu ele farmece de dragoste.
-In aceasta zi fetele mai obisnuiau sa semene usturoi, pe care-l pastrau pana in anul viitor. Mancand usturoiul semanat cu un an inainte, ele credeau ca vor fi inzestrate cu toate virtutile si ca se vor casatori in cel mai scurt timp.
-Tot in aceasta zi se prepara si "unsoarea oilor", un medicament obtinut din plante si grasimi animale, unguent ce se aplica pe ugerul oilor pentru a le apara, astfel, de boli pe tot parcursul verii.
-Nimeni nu avea voie sa doarma in aceasta zi deoarece se credea ca acel care incalca interdictia avea sa fie somnoros intregul an.
-De Sf.Gheorghe in fiecare poarta se pun ramuri de frunza verde pentru un an mai bun.

2 comentarii:

  1. se spune ca daca tai capul unui sarpe si il porti la tine de sf ghe poti vedea strigoi care calaresc animalele mari

    RăspundețiȘtergere
  2. barbati trebuie sa iasa din casa cu capul acoperit pentru a fi feriti de strigoaie care ar putea sa i transforme in cai!

    RăspundețiȘtergere