Traditii si Obiceiuri de Dragobete

Traditii si Obiceiuri de Dragobete

In traditia noastra "Dragobetele saruta fetele" pe data de 24 februarie cand se sarbatoreste.

Va lasam in continuare pe dumneavoastra sa vedeti sau sa ne spuneti ce Traditii de Dragobete sau ce Obiceiuri de Dragobete se practica la voi in judet

Dragobetele este considerat a fi un echivalent al lui Cupidon – el leaga si dezleaga iubiri carora nu ne putem impotrivi, fie ca ne convine sau nu acest lucru.

Pe 24 februarie se iubeste. Se iubeste in stilul dulce romanesc, in cel mai curat si mai intens mod. Este zi de primavara, iar natura revine la viata, pasarile presara bucurie, florile anotimpului ne incanta simturile, voia buna e la ea acasa, pe plaiurile mioritice.

- Se mai credea ca in ziua de Dragobete pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile, pasarile neimperecheate acum ramanand fara pui peste vara. Oamenii batrani tineau aceasta zi pentru friguri si alte boli.

- Sunt multe credintele populare referire la Dragobete, astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile tot anul, si mai ales de febra. De asemenea, Dragobete ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat.

- In dimineata de Dragobete, pe 24 februarie, exista traditia ca fetele ce vor sa se marite cat mai curand sa adune omat si sa-l lase la topit, urmand sa se spele cu el pe fata. In alte zone ale tarii, tot de Dragobete, se obisnuieste ca fetele sa puna apa de izvor sau de ploaie intr-o sticluta, cu care se vor spala pe fata atat in dimineata de Dragobete, cat si in alte zile ale anului. Se spune ca acest ritual aduce frumusete si succes la barbati, pentru ca apa astfel adunata se bucura de binecuvantarea zanelor.

- Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

- In ziua de Dragobete, fetele nemaritate se duc in padure, de unde aduna primele flori de primavara, pastrandu-le pentru descantecele magice pentru maritis, pe care le fac pe parcursul intregului an.

- In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

"Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu