Traditii si Obiceiuri de Dragobete. Superstitii de Dragobete

Traditii si Obiceiuri de Dragobete. Superstitii de Dragobete

- In dimineaţa de Dragobete fetele adună flori uscate, iar băieţii vreascuri sau lemne. „Zburătoritul" este atunci când se întorc de la câmp, iar băieţii fug şi prind fetele care le sunt dragi. De aici expresia „Dragobetele sărută fetele".

- Era absolut necesar ca sarbatoarea Dragobetelui sa nu te prinda fara pereche; in caz contrar era semn rau si se considera ca ramai singur(a) pana la urmatorul Dragobete.

- Oamenii mai in varsta trebuie sa aiba grija de toate animalele din ograda si sa le acorde atentie in special pasarilor cerului, pentru ca totul sa mearga bine in cursul anului. Mai mult, in aceasta zi nimeni nu avea voie sa sacrifice animalele pentru a nu strica rostul imperecherilor.

- Nimeni nu avea voie sa se certe cu partenerul sau partenera in aceasta zi, pentru ca altfel le va merge prost tot anul.

- Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat în ziua de Dragobete, ca să fie drăgăstoase tot anul, şi aveau grijă să dea mâncare bună animalelor din curte.

- Nimeni nu avea voie sa munceasca in aceasta zi, sa coasa sau sa iasa la camp, insa trebuie facuta curatenie generala in casa pentru ca anul sa fie plin de spor, iar cei care se iubeau faceau logodne simbolice in aceasta zi (iar prietenii baieti sau fete faceau fratii de sange).

- Nu se sacrifică animale, nu se omoară nici măcar o gâză, fiindcă se strică echilibrul universal. Este sărbătoarea veseliei şi a iubirii, ziua în care trebuie să arătăm tot ce avem mai bun în noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu