Irlanda. Care este capitala Irlandei?

Irlanda. Care este capitala Irlandei?
Capitalele lumii teste de intrebari si raspunsuri. Capitala Irlandei este Dublin.

Dublin este capitala si cel mai mare oras a Irlandei, cu o populatie de 495.781 de locuitori si cu peste 1,1 milioane în zona metropolitana a comitatului. Orasul este situat pe malurile râului Liffey.

Numele englezesc Dublin se zice ca este derivat de la numele irlandez Dubh Linn, care înseamna balta neagra. Totusi, multi istorici nu agreeaza acesta etimologie fiindca numele contemporan irlandez a orasului este Baile Átha Cliath, nu Dubh Linn.

Clima este temperat-marina cu temperaturi medii anuale de +4 grade Celsius in ianuarie si +16 grade Celsius in iulie. Precipitatii medii anuale: 750 mm/m patrat.

În ultimii ani, capitala a devenit un oras mult mai modern, dar a prezervat parti din istoria sa. Infrastructura orasului a ajuns la niveluri europene si este în continua dezvoltare.

Dublin-ul este administrat de Consiliul Orasului Dublin, seful caruia este primarul orasului, ales pentru un termen de doar un an. Consiliul este bazat în doua locuri – sediul este Primaria din Dublin, care a devenit primarie în anii 1850, iar o proportie semnificativa din angajatii administrativi a consiliului sunt bazati la Oficiile Civile.

Fiind capitala Irlandei, Dublin este sediul guvernului national si a structurilor politice centrale. Tot aici se gaseste Parlamentul National Irlandez, care este format din Presedintele Irlandei si cele doua camere parlamentare – Dáil Éireann (Camera Deputatilor) si Seanad Éireann (Senatul). Presedintele Irlandei traieste la Áras an Uachtaráin, fosta resedinta a guvernatorului-general a Statului Liber Irlandez. Resedinta este situata în cel mai mare parc a orasului, Parcul Phoenix. Ambele camere a parlamentului se întâlnesc la Casa Leinster (Leinster House), în sudul orasului. Aceasta structura a cazat parlamentul de la formarea Statului Liber Irlandez în 6 decembrie 1922.

Guvernul este bazat într-un complex cunoscut ca Blocurile Guvernamnetale Irlandeze, planificate de arhitectul Aston Webb, care a proiectat si fatada Palatului Buckingham din Londra.
sursa: http://besttravelsaroundtheworld.wordpress.com/2011/05/30/dublin-capitala-irlandei/

Un comentariu: