Cum se poarta martisorul La inceputurile sale martisoarele...

Cum se poarta martisorul?
La inceputurile sale martisoarele erau purtate la gat sau la mana, si erau atarnate de o cordea rosie sau de un gaitan compus din doua fire rasucite de matase alba si rosie, sau dintr-un fir de arnici rosu sau unul din bumbac alb.
In zilele noastre, martisorul se poarta o perioada de timp bine determinata si nu mai este purtat la gat ci la incheietura mainii sau prins in piept cu convingerea ca toate dorintele se vor implini.

“În vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia înainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor – fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lîna rasucite, colorate în alb si rosu, sau în alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-întuneric.”

5 comentarii:

 1. in zilele noastre martisorul se poarta in piept, in unele judete si baietii port martisoare...

  RăspundețiȘtergere
 2. Martisorul se poarta in piept iar snurul alb cu rosu pe mana

  RăspundețiȘtergere
 3. Martisorul se poarta in mod elegant, discret. In acest caz este suficient un snur deosebit legat la mana sau de ceas si doua martisoare care inseamna ceva deosebit, in piept. Dar exista persoane care isi umplu pieptul, se decoreaza cu martisoare: unele dragute, altele de un gust indoielnic!

  RăspundețiȘtergere
 4. Cum se poarta martisorul?....la piept in partea stanga

  RăspundețiȘtergere
 5. eu zic ca se poarta cum iti place :)

  RăspundețiȘtergere