Cum se face un martisor de 1 martie...

Cum se face un martisor de 1 martie, cum faci un snur de martisor?
Cum sa faci un martisor?
Cum se face un snur de martisor?
Asteptam un raspuns din partea dvs....

Potrivit traditiei, martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu. Acesta apare atat in traditia romanilor, cat si in cea a bulgarilor, macedonenilor sau a albanezilor.

Începutul lui Martie cumuleaza o serie de semnificatii si sarbatori, caci ne situam la început de an, în preajma echinoctiului de primavara, 21 martie (9 martie iulian), când astrul zilei devine din tot mai puternic, iar zilele egale cu noptile.

Intre 1 si 8 martie, femeile si fetele primesc martisoare, pe care le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.

La finalul lunii martie, martisorul este prins de ramurile unui pom fructifer, obicei despre care se spune ca va aduce belsug in casele oamenilor. Astfel, la inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare.

Se crede ca sarcina realizarii acestor mici simboluri le revenea femeilor, care începeau sa confectioneze micile amulete înca din iarna, din pietricele vopsite în alb si rosu.

Însa culorile nu au fost alese întâmplator, astfel ca snurul martisorului simbolizeaza principiul purificarii vietii si întelepciunii, prin împletirea armonioasa a celor doua fire de lâna, cânepa sau matase. Simbol al sacrificiului, culoarea rosie era atribuita femeii, iar culoarea alba conferita de albul norilor si limpezimea apelor primavara era specifica întelepciunii barbatului.

2 comentarii:

  1. Ce ar fi sa lansam campania "un martisor pentru batranele parasite de la azil"?

    RăspundețiȘtergere
  2. cum poti face un martisor? iti lasi imaginatia sa-ti curga....si vz tu ce o iesi

    RăspundețiȘtergere