Cand si cum renuntam la martisoare?

Cand si cum renuntam la martisoare?
Cand ne dam jos martisorul?
Fiecare dintre noi purtam martisor de 1 Martie dar dupa cateva zile incepem sa ne intrebam cat trebuie sa-l pastram sau ce o sa facem cu el dupa ce-l dam jos?!
In trecut, in Moldova si Bucovina copii si fetele purtau o moneda de aur sau argint legata la gat timp de 12 zile dupa care o prindeau in par si-o tineau astfel pana la inflorirea primul pom sau pana la sosirea berzelor. Altele agatau martisorul pe un trandafir iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.
Astazi martisorul se poarta 12 zile si apoi se agata intr-un pom tanar. Daca pomului ii va merge bine atunci cu siguranta si cel ce a legat ata de martisor acolo va avea parte de un an bun, cu sanatate si succese.
Altii asteapta sosirea berzelor si arunca snurul dupa ele, zicand:”Na-ti negretele/ Si da-mi albetele!”
Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.

3 comentarii:

  1. A 2 a zi se da jos, ne pregatim pentru 8 martie

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce este frumos, trece atat de repede! S-a dus si martisorul, in curand va trece si Pastele, viata ni se scurge printre degete!

    RăspundețiȘtergere
  3. Martisorul va fi purtat de pomi si de gradini. Alb, rosu, galben, roz si verde crud vor alcatui un tablou perfect, pictat gratuit pentru ochii nostri.

    RăspundețiȘtergere