Cum va fi vremea?

Cum va fi vremea?
Cu prognoza vremii(stabilirea stiintifica,pe baza de calcule si masuratori a temperaturii aerului,vitezei vintului, stariii timpului in zilele urmatoare) se ocupa stiinta numita meteorologie.Zilnic,prin presa si radio, se comunica timpul probabil de a doua zi sau pentru urmatoarele zile.Se spune ''timpul probabil''pentru ca de la o zi la alta pot interveni in natura elemente noi care sa schimbe brusc timpul.In afara de meteorologie,intelepciunea populara si spiritul de observatie al oamenilor au stabilit o serie de elemente care local,ajuta la stabilirea cu aproximatie a timpului din ziua urmatoare.Iata unul din aceste ''semne"care n-au in ele nimic misterios si pe care oamenii de stiinta il explica cu precizie. "Maime va ploua,pre zboara jos rindunelele"-spun cateodata batranii.Omeniide stiinta arata ca randunelele zboara la inaltime mica inaintea ploii,deoarece insectele cu care se hranesc nu se mai pot inalta sus,ca in zilele cu ploaie.Umezeala din aer ingreuneaza zborul gazelor si astfel,pentru a le vana,randunelele zboara mai jos. Stiinta insa dispune de mijloace si aparate moderne.Astfel,in tara noastra au fost create nenumarate statiuni meteorologice,care in permanenta masoara temperatura aerului,viteza vaintului,umezeala aerului.Meteorologii acestor statiuni trimit la mari inaltimi,cu ajutorul baloanelor meteorologice,diferite aparate care masoara aceleasi lucruri in paturile superioare ale atmosferei.Comparandu-se si analizandu-se datele astfel obtinute, precum si datele obtinute de la statiunile meteorologice de tot cuprinsul pamantului oamenii de stinta pot sa stabileasca pe baza de calcul modul in care vor evalua temperatura, umiditatea, intr-un cuvint se poate sti dinainte cum va fi vremea.Lucrul acesta este foarte important pentru zborul avioanelor, navigatia vaselor pe mari si oceane, precum si pentru agricultura pomicutura etc.

10 comentarii:

 1. vremea de a fara o contromam noi adica daca in sufletul nostrul e fericit si afara consideram e o vreme frumoasa chiar daca ploua, tuna ,fulgera sau ninge .................................

  RăspundețiȘtergere
 2. vine o vreme, cand ne trece vremea, mai ales la barbati si sunt cam iratati de asta...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cum va fi vremea? numai d-zeu stie!

  RăspundețiȘtergere
 4. Este adevarat, uneori totul se petrece in mintea noastra. Cand ea este o inchisoare, nu te poti bucura nici in mijlocul unui lan plin de maci infloriti!

  RăspundețiȘtergere
 5. Putem imbatrani frumos, iar daca nu suntem bolnavi, fiecare varsta are frumusetea ei!

  RăspundețiȘtergere
 6. totul vine din adancul sufletului

  RăspundețiȘtergere
 7. vreau sa vina vara mai repedeeee,

  RăspundețiȘtergere
 8. Va veni, de dragul tau, fiindca esti sensibila si buna!

  RăspundețiȘtergere
 9. Dupa patru luni, 2011 nu pare un an promitator!

  RăspundețiȘtergere