Sfantul Vasile 1 ianuarie.Traditii.Obiceiuri si Superstitii

Sfantul Vasile 1 ianuarie.Traditii.Obiceiuri si Superstitii
Ce traditii,obiceiuri,superstitii stiti de Sf Vasile 1 ianuarie?

In traditia populara, Sfantul Vasile apare infatisat cu mai multe “chipuri”. Astfel, el apare ca unul dintre sfintii care au facut minunile cele mai mari, fiind pazitor de duhuri rele, cu “mare putere asupra dracilor”. Astfel, cu rugaciunile lui se scot duhurile rele si necurate din oameni.
De asemenea, se spune ca pe Iisus Hristos il cheama Vasile: numele Hristos (crestin) i-a fost pus acestuia la varsta de 30 de ani, cand a fost botezat; Iisus Hristos s-a nascut de Craciun, iar la o saptamana, de Sfantul Vasile, a fost botezat in legea cea veche si a primit numele “Vasile”.
De asemenea, Sfantul Vasile apare ca “mare betiv”, care sta calare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri si chefuri. De altfel, el e tare bun si s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfantul Vasile a luat un clopotel si i-a legat la toarta o crenguta de busuioc si s-a suit la Dumnezeu sa-i ureze lucruri bune.
De aceea, de Sfantul Vasile exista obiceiul de a ura. Sfantul Vasile este reprezentat ca “imparatul iubirilor”: el petrece, iubeste, joaca si canta.

2 comentarii:

  1. In prima zi a anului se merge cu semanatul adica arunci in casa gazdei orice tip de cereala si spui un colind iar gazda nu are voie sa faca curatenie toata ziua

    RăspundețiȘtergere
  2. Se zice ca este bine sa primesti copiii cu "Grauletul" pe 1 ianuarie, ca vei avea belsug in casa!

    RăspundețiȘtergere