Biografie Cristian Alexandru Minculescu. Curriculum Vitae CristiMinculescu. IRIS

Biografie Cristian Alexandru Minculescu. Curriculum Vitae Cristi Minculescu. IRIS

Nume: Cristian Alexandru Minculescu
Data nasterii: 9 ianuarie 1959
Locul nasterii: Bucuresti

Cristian Alexandru Minculescu s-a nascut pe 9 ianuarie 1959 la Bucuresti. Si-a inceput cariera muzicala in 1979, cantand cu formatia Harap-Alb.

In 1980, chiar de ziua lui, a dat proba pentru a face parte din trupa Iris. Cristi a reusit sa-i cucereasca pe membri prin vocea sa inconfundabila. El a renuntat la facultate ca sa poata canta cu IRIS.

La primul sau concert cu Iris, pe data de 5 februarie 1980, Cristi a fost oprit de portar, pentru ca nu-l cunostea. Artistul a rezolvat totul cu o sticla de votca. Obisnuinta de a consuma astfel de licori i-a umbrit din pacate viata, insa nu si cariera.

In anii 1982 si 1983 a cantat alaturi de formatia Voltaj, trupa pe care a fondat-o alaturi de chitarisul Adrian Ilie.

In 1984 a facut parte din formatia Totusi (in cadrul Cenaclului Flacara), alaturi de Andrei si Ioana Paunescu.

Formula actuala a "irisilor" exista din 1986: Cristi, Valter, Boro si Nelu. Primele doua albume Iris 1 si Iris 2 au aparut in 1986 si 1987 si au avut un succes modest, desi gasim pe ele piese devenite acum clasice: Strada ta, Zi si Noapte.

In 1988, Iris lanseaza Nu te opri, un album memorabil, in primul rand pentru piesa care va reprezenta punctul forte si leit-motivul formatiei pentru aproape 30 de ani: Floare de Iris.

In timpul revolutiei din decembrie 1989, Iris inregistra piese precum De ce oare ai plecat?, Vino iar..., Cine ma striga in noapte?.

In 1992, la concertul aniversar de 15 ani, Iris au strans la Sala Polivalenta din Capitala peste 10.000 de oameni si, in cadrul festivalului de la Cannes, IRIS ocupa locul II la sectiunea rock si ii este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe celebrul post MTV. Sunt primii romani care au aprut la MTV!

Iris a mai inregistrat albumele 1993 si Mirage.

Pe 17 octombrie 1997, IRIS a aniversat 20 de ani de existenta, sarbatoriti printr-un concert spectaculos la Sala Polivalenta.

In 2000 se organizeaza cel mai mare concert al unei trupe romanesti, mega-turneul ATHENAEUM impreuna cu albumul cu acelasi nume. Doi ani mai tarziu se lanseaza primul DVD al unei trupe romanesti, Digital Athenaeum, care contine reprezentatia de la Bucuresti a turneului Athenaeum, precum si o istorie ilustrata a trupei.

In 2002 inregistreaza o piesa (Lady in Black) impreuna cu doi dintre membrii trupei URIAH HEEP – o trupa ce reprezinta o legenda a rock-ului universal.

In 2003 a aparut mega-albumul Iris 4Motion, un proiect inedit si ambitios, alcatuit din 4 albume solo, ale fiecarui membru al trupei.

In 2005 apare Iris MAXIMA, cel de-al 14-lea album Iris, ce cuprinde 13 noi piese extraordinare.

In 2007, Iris au cantat in deschiderea concertului Rolling Stones de la Bucuresti!

Starea civila: casatorit cu Rodica, doi copii – gemenii Madalina si Florin.

Din 1980 si pana in prezent a sustinut sute de concerte extraordinare alaturi de Iris, a compus si interpretat piese nemuritoare cu o voce inconfundabila si a devenit, prin activitatea sustinuta de aproape 30 de ani, unul dintre cei mai mari artisti rock si un artist legendar al romanilor de pretudindeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu