Dictionar medical - termeni medicali - litera A

Dictionar medical - termeni medicali - litera A

Abarticular:Care este situat In vecinatatea unei articulatii, fara a avea o legatura structurala sau functionala cu aceasta.

Abces:Colectie de puroi continuta intr-o cavitate neoformala, rezultand in principal din necroza unei zone tisulare, consecutiva inflamatiei.
Tipuri:1) A. alveolar, situat Intr-o alveola dentara.
2) Abces artrifluent -abces rece de origine tuberculoasa, cu punct de plecare osteoarticular.
3) Abces Brodie.
4) Abces cald - care este insotit de semne inflamatorii: caldura locala, inrosire-congestie, durere.
5) Abces cerebelos si cerebral - situate la nivelul cerebelului si, respectiv, creierului.
6) Abces limfatic - consecutiv unei inflamatii a unui ganglion limfatic.
7) Abces mamar - care complica o infectie a glandei mamare.
8. Abces rece  -  colectie purulenta fara semne acute, care se formeaza lent si insidios intr-o infectie cronica, mai ales in cursul unei tuberculoze osteoarticulare sau ganglionare.
9) Abces septicemic - de origine hematogena, complicand o septicemie.
10) Abces steni - al carui continut, dupa cultura, nu duce la constatarea prezentei microorganismelor.
11) Abces traumatic - provocat de un traumatism.

Abdomen acut:Stare patologica de regula cu debut brusc, dominata de durerea abdo¬minala cu semne obiective la palpare (*aparare musculara sau 'contractura abdominala), alterare (variabila) a starii generale determinata de inflamatia, perforatia, obstructia, infarctizarea sau ruptura organelor intraabdominale. Cauze: coiecistita acuta, apendicita acuta, ulcer peptic perforat, hernie strangulata, trom-boza a arterei mezenterice superioare, ruptura splenica etc. In prezent se apreciaza ca denumirea de a. a. confine o cono-tatie Inselatoare si uneori eronata. Cele mai evidente a. a. pot sa nu necesite interventie chirurgicala si, dimpotriva, dureri abdominale usoare pot vesti aparitia unei urgente

Acatalazie:Boala determinata de absenta congenitala a enzimei numita catalaza, manifestata prin ulceratii, uneori gangrenoase, ale gingiilor si gurii.

Acefalie:Monstruozitate caracterizata prin absenta con¬genitala a capului.

Acetilcisteina:Substanta fluidizanta a secretiilor bronsice, administrata pentru a facilita eliminarea acestora.

Acid acetilsalicilic:Aspirina

Acid aspartic:Aminoacid neesential, notat cu simbolu-rile Asp sau D. Component al proteinelor, joaca un rol central In metabolismul altor aminoacizi si in sinteza ureei. Este utilizat in producerea industriala a aspartamului.


Acid lactic:Acid organic rezultat in urma fermentatiei lactozei. Se formeaza in muschi, in timpul respiratiei celulare anaerobe din exercitiul fizic intens. De asemenea, se produce in cazul cand glucoza nu poate fi convertita in acid piruvic in procesul de glicoliza. Acidul lactic contribuie la oboseala musculara.

Acromat:Despre un subiect care este inapt sa distinga culorile.

Acuitate vizuala:Capacitatea ochiului de a distinge separat doua obiecte alaturate. Acuitatea vizuala depinde de claritatea focalizarii retiniene, integritatea cailor nervoase si interpretarea cerebrala a stimulului.

Acut:Referitor la evolutia rapida si scurta a unei afectiuni.

Adenom:Tumora benigna dezvoltata la nivelul unei glande; structura sa este asemanatoare cu cea a glandei din care provine.

Aditiv alimentar:Substanta adaugata intentionat intr-un aliment, in general in cantitati mici, pentru facilitarea conservarii, pentru stabilizarea sau ameliorarea calitatilor specifice alimentului (savoarea si aspectul acestuia), ca si pentru favorizarea unei preparari care sa nu denatureze calitatile. Utilizarea aditivilor, indeosebi a conservantilor, este reglata prin dispozitii legale, care stabilesc calitatile necesare si procentajele maxime ce pot fi utilizate.

Afta:Leziune elementara care caracterizeaza stomatita aftoasa si, in general, aftozele. Este localizata la nivelul mucoasei orofaringiene, mai rar pe mucoasa genitala. Se prezinta sub forma unei ulceratii de dimensiuni mici, de forma rotunda sau ovalara, de obicei ca un burelet inflamator eritematos, fiind foarte dureroasa. Afta rezulta dupa spargerea unor vezicule pline cu lichid seros, izolate sau grupate.

Alanina:Aminoacid neesential, constituent al proteinelor si glucoformator. Este format prin transaminarea Intre piruvat si glutamat.

Alcoolemie:Prezenta si concentratia alcoolului etilic in sange. Determinarea sa are importanta medicolegala. Toleranta individuala este extrem de variabila. Intre 1 si 2,5 g%ci produce euforie si excitatie; de la 2,5 g%o se instaleaza o stare de narcoza, iar catre 4-5 g%o apare coma. Responsabilitatea penala (delict, accident) la noi in tara este angajata de la 1 g%o

Alergie:Termenul de alergie desemneaza orice modificare din organism provocata de o substanta capabila sa se comporte ca un antigen

Alienare:1) Termen cu semnificatie variabila In medicina, utilizat fie pentru desemnarea tuturor tulburarilor psihice, fie, indeosebi, pentru bolile in care subiectul afectat este incapabil sa traiasca in societate, are tendinta la izolare, la instrainare, la separare, in particular in schizofrenie. 2) In prezent, termenul este folosit in medicina legala si in domeniul judiciar, desemnand starea unei persoane fara discernamant intre bine si rau, care este un pericol pentru ceilaiti si necesita protectie sau asistenta speciala. 3) In sensul cel mai larg, in ultimele decenii alienarea reprezinta un cuvant la moda, sugerand instrainarea de societate sau neputinta fata de aceasta, ca si depersonalizarea individului in organizatiile mari si birocratice.

Alopecie:Caderea parului, progresiva sau brusca, congenitala sau dobandita, localizata sau difuza.

Amigdalita:Inflamatia amigdalelor palatine.

Amnezie:Incapacitate (totala sau partiala) de a memora sau de a reda date deja memorate. Se disting amnezii globale, care intereseaza toate categoriile de informatii percepute, si amnezii selective, mult mai rare, care nu intereseaza decat un singur tip de informatii, de ex. auditive sau vizuale

Anaclorhidrie:Absenta completa a acidului clorhidric din sucul gastric. Sin.: aclorhidrie.

Anemie:Anemia este definita ca scaderea concentratiei de hemoglobina din sangele periferic sub 13 g/100 ml la barbat si sub 11 g/100 ml la femeie.

Anevrism:Formatiune vasculara cu aspect tumoral, localizata pe traiectui unei artere, care apare prin dilatatia peretilor arteriali si comunica cu lumenul acesteia.

Angioplastie:Procedeu chirurgical de refacere a continuitatii sau de remodelare a unui vas.

Antibiograma:Procedeu de determinare in vitro a actiunii unei serii de antibiotice asupra unei suse bacteriene, in scopul determinarii sensibilitatii acesteia la antibioticele testate. In scop terapeutic, se alege antibioticul care inhiba cel mai intens dezvoltarea unei anumite bacterii confirmata ca fiind agent patogen al unei anumite boli.

Antimicotic:Medicament care distruge ciupercile microscopice sau inhiba cresterea lor.

Antiseptic:Substanta chimica, bacteriostatica sau bactericida, aplicabila pe tesuturile vii. Prin extensie, termenul este utilizat si pentru desemnarea substantelor care, administrate per os, sunt destinate tratarii unor infectii digestive sau urinare.

Apendice:Termen anatomic general care desemneaza o parte accesorie, suplimentara sau dependenta atasata unei structuri anatomice.

Apnee:Oprire temporara a respiratiei.

Apoplexie:Pierdere brusca a constientei urmata de paralizii, cu mentinerea circulatiei si a respiratiei, cauzata eel mai adesea de o hemoragie cerebrala, mai rar de o embolie sau o tromboza a unei artere cerebrale

Aritmie:Anomalie (iregularitate sau disparitie) a unui ritm. Termenul este utilizat indeosebi pentru desemnarea perturbarilor ritmului cardiac

Arteriopatie:Denumire generica pentru bolile arterelor.

Asistolie:Termen care desemneaza absenta sistolei cardiace.

Astenie:Diminuarea generala a energiei si performantelor organismului fara relatie cauza-efect cu un efort

Astm:Sindrom respirator cronic determinat de cauze multiple, caracterizat prin crize de dispnee paroxistica de tip expirator, urmate de regula de o expectoratie mucoasa.

Atrofie cerebrala:Denumire generica folosita pentru a regrupa leziunile degenerative, difuze sau circumscrise, care afecteaza neuronii cortexului cerebral

Abazie:Imposibilitate de a merge normal din cauza tulburarii coordonarii miscarilor, fara modificarea fortei musculare, nici a sensibilitatii.

Abdomen:Regiune inferioara a trunchiului, separata de torace prin diafragma si limitata inferior de bazin prin planseul pelvin. Cavitatea abdominala este delimitata de o serie de elemente ale scheletului: posterior - rahisul, de la a 12-a vertebra dorsala la a 5-a lombara; superior - partea inferioara a custii toracice; inferior - bazinul osos.

Abstinenta:Renuntarea partiala sau totala la o serie de deprinderi sau acte fiziologice: alimentara (In particular la alcool), sexuala etc.

Accident vascular cerebral:Termen generic pentru tulbu-rarile clinice secundare unei leziuni anatomice a unuia sau mai multor vase cerebrale. AVC sunt cele mai frecvente boli neu-rologice si pot surveni In: ocluzia vaselor cerebrale (tromboza sau embolie), ruptura unui vas cerebral, diminuarea drculatiei prin scaderea presiunii sanguine, modificarea calibrului vascular (vasoconstrictie), perturbarea permeabilitatii vasculare, cresterea viscozitatii sangelui sau alte tulburari ale sangelui circulant.

Acetaldehida:Metabolit produs la nivelul ficatului cand sunt consumate cantitati mari de alcool. A. rezulta In urma oxidarii etanolului de catre alcool-dehidrogenaza, ea fiind apoj oxidata In acid acetic. A. poate forma compusi cu macromoleculele hepatice, unii dintre acestia fiind neoantigeni care pot induce raspunsuri imune anormale.

Acetilcolina:Neuromediator prezent atat in sistemul nervos central, cat si in cel periferic, eliberat la nivelul sinapselor colinergice. Este sintetizata atat in pericarion, cat si in butonii terminali axonali, din colina. Avand doua grupari active, a. intra in interactiune cu doua tipuri de receptori colinergici: receptorii muscarinici (M) si receptorii nicotinici (N). Cuplarea alosterica cu receptorii de tip M determina in majoritatea structurilor, inclusiv in SNC, efecte depolarizante, excitatoare. Exceptie fac musculatura cardiaca si unii neuroni centrali, unde apar fenomene de hiperpolarizare si inhibitie. Prin cuplarea cu receptorii N, determina exclusiv depolarizarea si initierea potentialului de actiune, cu efectele sale specifice (contractia musculaturii scheletice, descarcarea de noradrenalina si adrenalina, potentiate de actiune).

Acid ascorbic:Denumirea chimica a vitaminei C.

Acid biliar:Acid sintetizat in celulele poligonale ale ficatului si acumulat la nivelul veziculei biliare sub forma de saruri.

Acnee:Termen generic pentru un grup de afectiuni variate ale pielii, de etiologii diverse, secundare unei lezium sau unei tulburari functionale a glandelor sebacee sau pilose-bacee. Termenul se utilizeaza Indeosebi pentru acneea vulgara, juvenila sau polimorfa, forma foarte frecventa la tineri, indeosebi in perioada de pubertate. Este caracterizata prin aparitia, pe un fond de seboree, a unor comedoane inchise sau deschise (puncte negre), a unor papulopustule rezultate din inflamatia si suprainfectia comedoanelor si a unor elemente nodulare legate de evolutia in profunzime a papulopustulelor. Alte tipuri de acnee: 1) Acneea necrotica, localizata pe frunte, tample si pe partea anterioara a pielii capului, cu elemente papuloase si ulterior pustuloase, acoperite de cruste, care dupa cadere lasa cicatrice. 2) Acneea neo-natorurm, cu leziuni papulopustuloase si comedoane ale fetei in primele trei luni dupa nastere. 3) Acneea profesionala, caracterizata prin foliculita supurata si comedoane localizate indeosebi pe fata externa a coapsei si pe antebrat. Apare indeosebi prin expunerea la uleiuri, lubrifianti si la unii derivati clorati. 4) Acneea rozacee sau cuperoza. 5) Acneea toxica, secundara administrarii unor medicamente, de origine profesionala sau consecutiva utilizarii unor produse cosmetice neverificate.

Activine:Polipeptide din familia factorilor de crestere, constituite din doua lanturi de aminoacizi comparabile cu lanturile ale inhibinelor.

Acupunctura:Metoda terapeutica si de diagnostic studiata si practicata in China de mii de ani. Acupunctura se bazeaza pe stimularea cu ace fine, din otel sau din metale pretioase, a anumitor puncte ale suprafetei cutanate.

Adenocarcinom:Carcinom derivat din tesut glandular. Celulele tumorale permit recunoasterea structurii glandulare. Se observa, n particular, la nivelul ficatului, unde se asodaza cu ciroza (cancer cu ciroza).

Aderenta:Alipire a unor suprafete fiziologic separate una de cealalta

Afrodisiac:Substanta care stimuleaza dorintele sexuale, impulsurite sexuale.

Agalactie:Absenta secretiei lactate dupa nastere.

Albinism:Denumire generica a unui grup de boli determinate de alterari metabolice ereditare ale productiei de melanina.

Algie:Durere la nivelul unui organ sau al unei regiuni care nu corespunde unei leziuni anatomice evidente.

Ambisexualitate:Coexistenta unor caractere sexuale, primare sau secundare, ale ambelor sexe, la acelasi individ.

Amenoree:Absenta menstruatiilor. Amenoreea este normala in timpul sarcinii si al secretiei de lapte matem, ca si dupa menopauza. Se disting doua grupe de amenoree cu semnificatie patologica. Amenoreea primara - absenta aparitiei menstruatiilor la tinere care au depasit varsta pubertatii. Cauze: absenta uterului sau ovarelor, unete boli genetice sau dezechilibre hormonale. Amenoree secundara - sur-vine dupa o perioada de menstruatii normale. Cauze diverse:
dereglari hipotalamo-hipofizare, boli endocrine (mixedem, bolile Basedow-Graves, Addison, Gushing, acromegalie), afectiuni ovariene sau uterine, boli generate (tuberculoza, anemie, diabet), boli psihice

Amnezic:Persoana care si-a pierdut memoria.

Ampicilina:Penicilina semisintetica cu activitate similara penicilinei G asupra ger-menilor grampozitivi, dar activa si asupra unor germeni gram-negativi

Anamneza:Ansamblul informatiilor obtinute de medic de la bolnav sau de la alte persoane din anturajul sau asupra antecedentelor, istoricului si detaliilor de evolutie ale unei boli.

Anestezic:Denumire generica a medicamentelor utilizate pentru obtinerea unei insensibilitati locale sau generale.

Angina:Inflamatie acuta a istmului gatului si a faringelui, inclusiv a amigdalelor.

Angoasa:Senzatie de constrictie in regiunea epigastrica, cu jena respiratorie si cardiaca, accelerarea respiratiei si pulsului, stare de rau general. Aceste reactii, considerate de origine neurovegetativa, acompaniaza formele severe de anxietate.

Antiinflamator:Agent (substanta chimica, medicament) care actioneaza contra inflamatiei.

Antioxidant:Substanta (sau medicament) capabila sa neutralizeze radicalii liberi ai oxigenului.

Anus contra naturii:Deschiderea intestinului la peretele abdominal, cu sediu variabil. Poate aparea ca urmare a unui proces patologic, in mod accidental, posttraumatic sau poate fi creat chirurgical

Apendicita:Inflamatie acuta sau cronica a apendicelui vermicular.

Apofiza:Proeminenta osoasa fara centru independent de osificare.

Arbovirus:Termen generic pentru un grup de numeroase virusuri transmise prin intepaturile artropodelor hematofage (tantari, capuse), In organismul carora virusurile se multiplica. Arbovirusii provoaca la om arboviroze.

Aritmie cardiaca:Denumire generica pentru tulburarile ritmului cardiac, care, in functie de mecanism, pot fi: tulburari ale automatismului cardiac, ale conducerii impulsului sau mixte. Extrem de diverse, in raport cu cele trei mecanisme patogenice enumerate, aritmia cardiaca pot fi clasificate in patru grupe: 1) Tulburari in formarea impulsului: a) aritmii nonnotope sau sinusale (tahicardia sinusala, bradicardia sinusala, aritmia sinusala respiratorie, aritmia sinusala nerespiratorie); b) aritmii heterotope sau ectopice - atriale (extrasistola atriala, tahicardia atriala, fibrilatia atriala, flutter-ul atrial, wandering pace-maker), - ventriculare (extrasistola ventriculara, tahicardia ventriculara, flutterul ventricular, fibriatia ventriculara, torsada varfurilor), pasive sau ritmuri de scapare (atriale, ventriculare, jonctionale). 2) Tulburari In conducerea impulsului: bloc sinoatrial, bloc atrioventricular, tulburari de conducere intraventriculara. 3) Tulburari mixte: disociatie atrioventriculara, sindrom Wolff-Parkinson-White, sindrom Lown-Ganong-Levine, parasistolie, ritm sinusal coronar si atrial inferior. 4) Ritm de pacemaker, indus artificial.

Arterita:Termen care desemneaza, etimologic, existenta unor modificari organice ale peretelui arterial de origine inflamatorie, acompaniindu-se uneori de tromboza, alteori de dilatatie sau, mai rar, de ruptura. In prezent, termenul este folosit pentru a regrupa bolile care se caracterizeaza prin leziuni ale peretelui arterial, indiferent de origine (ateromatoasa, traumatica, embolica etc.)

Aspermatism:Imposibilitate sau dificultate in ejacularea spermei. Uneori termenul este utilizat in sensul de impotenta.

Astigmatism:Ametropie consecutiva unui defect de curbura a corneei sau a cristalinului pe diferite meridiane; in consecinta, lumina nu mai este focalizata intr-un punct la nivelul retinei, iar imaginile sunt percepute deformat

Atropie:Diminuarea de volum a unei mase celulare, a unui tesut sau a unui organ din cauza unui deficit de aport nutritional sau de activitate functionala. Atropia se poate produce In cadrul unor procese de involutie fiziologica (ex.:
imbatranire) sau in cadrul unor procese patologice. Uneori, atropia este reversibila.

Anorexie:Diminuare marcata sau pierdere a apetilului

Tags:Dictionar medical
agenda medicala
analize medicale
dictionar medicamente
medicamente
dictionar medical roman englez
dictionar farmaceutic
dictionar medical englez
medical dictionary

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu