Sfantul+Mare+Mucenic+Gheorghe

Sfantul+Mare+Mucenic+Gheorghe+Purtator+de+biruinta

Astazi crestinii praznuiesc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
Sfantul Gheorghe este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.
Alaturi de Nicolae, Gheorghe se numara printre cei mai indragiti sfinti ai crestinatatii. Viata, jertfa si minunile sale au strabatut veacurile pana in prezent, servind drept model duhovnicesc pentru multi crestini, fiind venerat ca un mare martir intru Hristos. De asemenea, Sfantul Gheorghe se numara in cercul select al putinelor personaje crestine adorate chiar de o parte a musulmanilor: sub numele de Haderiliaz.
Sfantul Gheorghe a fost la origine un cetatean al Imperiului Roman, nascut undeva intre anii 275-285 d.Hr. in orasul Lydda din Palestina. Tatal sau, Geronzio, descindea din nobila familie Anici, si avea rangul de conducator al trupelor armatei romane dislocate in provincia Capadocia din Asia Mica, iar mama sa Policronia era de neam palestinian. Parintii sai erau crestini devotati care practicau acesta noua religie in conditii de absoluta clandestinitate. Ei i-au ales numele de Gheorghe care in greaca veche simboliza protectorul pamantului, agricultorul. Etimologia numelui vine din grecesul “geos” adica pamant si “orge” a semana, a cultiva.
Sfantul Gheorghe este protectorul tuturor celor care lucreaza pamantul, al agricultorilor si ciobanilor, al sotilor si cavalerilor, al arcasilor, macelarilor, calaretilor, calatorilor, taranilor, fierarilor, lemnarilor, dogarilor, selarilor, curelarilor si soldatilor. De la cavalerii templieri, maltezi si teutoni pana la sifilitici si leprosi – toti si-au gasit de-a lungul veacurilor reazem si alinare in rugaciunile adresate Sfantului Gheorghe ca un drept mijlocitor intre credinciosi si Bunul Dumnezeu.
In traditia romaneasca exista tot felul de obiceiuri legate de aceasta mare sarbatoare. Ca semn de sarbatoare, la portile caselor se pun brazde cu iarba verde sau smocuri de iarba in stalpi. La grajduri, ca sa nu vina vrajitoarele si prin farmece sa ia mana casei si laptele vitelor se pun crengute de leustean.

Tocmai ca o confirmare a importantei acestei sarbatori pentru romani, aproape un milion de romani  isi aniverseaza cu acesta ocazie, ziua onomastica. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, din cele 963.612 persoane care poarta nume sau derivate ale numelui Sf. Mare Mucenic Gheorghe, majoritatea sunt barbati.
Cele mai multe femei care au onomastica la sarbatoarea amintita poarta numele de Georgeta (138.499), urmate de cele strigate  Gheorghita/ Ghiorghita (38.539). Alaturi de acestea vor petrece cele cu numele Geta (14.944) si Ghita (563).
Dintre barbatii sarbatoriti la aceasta data, majoritatea poarta numele de Gheorghe sau Ghiorghe (602.385). Lor li se adauga cei numiti George (139.501) si cei alintati Gheorghita/ Ghiorghita (24.022). Cei mai putini dintre sarbatoriti poarta numele de Ghita (5.159).

In aceasta zi de mare sarbatoare a Ortodoxiei, doresc sa urez tuturor celor care poate numele  Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, multa sanatate si fericire. LA MULTI ANI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu