Biografie Lech Kaczynski. Biografia unui presedinte. Curriculum Vitae

Biografie Lech Kaczynski.Biografia unui presedinte.curriculum Vitae

Lech Kaczynski s-a nascut în Zoliborz, Varsovia, ca fiu al lui Rajmund (un inginer care a luptat în armata teritoriala, Armia Krajow, în cel de al Doilea Razboi Mondial si în Insurectia din Varsovia) si al Jadwiga (un psiholog, membra a Academiei Poloneze de Stiinte).

În copilarie, în 1962 a jucat împreuna cu fratele sau geaman, Jaroslaw, rolul a doi gemeni în filmul polonez „Cei doi care au furat Luna” ( O dwóch takich, co ukradli ksiezyc).

Kaczynski a absolvit dreptul si administratia la Universitatea din Varsovia. În anul 1980 si-a luat doctoratul la Universitatea din Gdansk. În 1990 a obtinut confirmarea în dreptul muncii. Ulterior a devenit profesor universitar la Universitatea din Gdansk si Universitatea Cardinal Stefan Wyszynski din Varsovia.

La sfârsitul anilor 1970 Lech si fratele sau s-au implicat activ în opozitia anticomunista. Dupa impunerea legii martiale în decembrie 1981, Lech a fost închis, împreuna cu alte câteva mii de militanti ai Sindicatului Independent Autocefal „Solidaritatea” — Niezalezny Samorzadny Zwiazek Zawodowy „Solidarnosc”, o federatie sindicala fondata în septembrie 1980 la Gdansk, în Polonia, si condusa initial de Lech Walesa. Dupa eliberare, a devenit, împreuna cu fratele sau, un colaborator apropiat al lui Lech Walesa în cadrul Solidaritatii. Deoarece la începutul anilor 1990 între ei si Lech Walesa au aparut divergente, Lech si Jaroslaw au fondat în 2001 partidul „Drept si Justitie”, devenit între timp cel mai important partid polonez.

A fost ales senator în urma alegerilor din iunie 1989, , cand a fost ales senator al regiunii Gdansk. Dupa ce Lech Walesa devine presedinte al Poloniei, în decembrie 1990, Lech Kaczynski este numit ministru al Securitatii în Cancelaria Prezidentiala, dar e dat afara în 1992, în urma unui conflict. A fost seful Camerei Supreme de Control, din 1992 pâna în 1995, apoi ministru al Justitiei si procuror general în Guvernul lui Jerzy Buzek, actualul presedinte al Parlamentului European.

În 2002 Lech Kaczynski a fost ales cu o mare majoritate primar al Varsoviei. Si-a început activitatea declarând razboi coruptiei. A sprijinit construirea Muzeului Insurectei din Varsovia, iar în 2004 a numit un comitet de istorici care sa estimeze distrugerile facute în Varsovia de germani în cel de al Doilea Razboi Mondial (se estimeaza ca 85 % din oras a fost distrus în timpul Insurectiei din Varsovia) ca o reactie la protestele germanilor privind expulzarea lor din Polonia dupa razboi. Comitetul a apreciat ca pierderile au fost de cel putin 45,3 miliarde de euro. De asemenea, a sustinut constructia Muzeului Evreilor Polonezi prin donarea terenului necesar.

Lech Kaczynski a câstigat alegerile prezidentiale la 23 octombrie 2005, dupa cum fratele sau – mai în vârsta cu 45 de minute – le-a câstigat pe cele legislative, desfasurate la 25 septembrie 2005, în fruntea partidului Lege si Justitie (PiS) al carui presedinte este. În primul sau discurs ca presedinte ales, Kaczynski a declarat ca are doua teluri principale pentru termenul sau: reducerea coruptiei, “fenomenul patologic din Polonia care se gaseste la un nivel periculos”, si reducerea diviziunilor sociale care s-au accentuat cel mai mult în ultimii 15 ani.

Pentru a nu stingheri candidatura lui Lech la functia de sef al statului, Jaroslaw a renuntat la postul de premier, în favoarea unui expert mai putin cunoscut publicului larg, Kazimierz Marcinkiewicz. Jaroslaw si-a pastrat însa postul – foarte influent – de sef al partidului care a obtinut cele mai multe locuri în Parlament.

Dupa câstigarea alegerilor prezidentiale, fratele sau geaman, Jaroslaw Kaczynski, a refuzat initial postul de premier, dar a acceptat sa conduca guvernul de la Varsovia câteva luni mai târziu.

Jaroslaw Kaczynski a demisionat din functia de premier în 2007.

Împreuna cu frate sau geaman, Jaroslaw Kaczynski, a condus destinul Poloniei din iulie 2006 pâna în noiembrie 2007.

Donald Tusk, adversarul lui Lech din alegeri, a fost invitat sa formeze guvernul, cum partidul sau câstigase alegerile legislative. Tusk ocupa si astazi functia de premier.

Polonia a fost singura tara unde doi frati au ocupat functia de presedinte, respectiv premier.

“Fratele meu m-a împins tot timpul în fata. El prefera sa fie mai retras, vrea sa ramâna acolo unde este si sa conduca partidul nostru politic”, explica Lech, într-un interviu. “Nu suntem chiar identici”, da asigurari Lech, care este casatorit, tata si bunic, în timp ce Jaroslaw este celibatar si locuieste împreuna cu mama lui. Din punctul de vedere al jurnalistilor însa, doar cele doua alunite de pe obrazul stâng si de pe nas pe care le are Lech permit diferentierea celor doi.

“Este adevarat însa ca, pe plan politic, avem aceleasi opinii. Acestea s-au nascut din patriotismul parintilor nostri, membri ai rezistentei în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ei ni le-au transmis”, a marturisit Lech Kaczynski, fost primar al Varsoviei.

Lech Kaczynski este considerat un politician controversat. În timpul carierei sale politice nu si-a tradat credinta crestina, fiind declarat un catolic conservator. Cât a fost primar al Varsoviei a interzis de doua ori paradele gay si sustinut introducerea pedepsei cu moartea. În plus, în timpul campaniei electorale Kaczynski declara ca Polonia post comunista, numita adesea “a treia Republica”, are nevoie de o transformare radicala în “a patra Republica”, bazata pe justitie sociala si un stat de drept puternic.

A primit si critici în timpul mandatului sau, mai ales din cauza legii lustratiei care a curatat administratia publica de fosti colaboratori ai serviciilor secrete comuniste.

Lech Kaczynski era considerat un lider politic incoruptibil, calitate rara printre liderii statelor fost comuniste din Europa de Est, noteaza jurnalistii de la Le Figaro. Presedintele Poloniei era perceput ca un euro-sceptic convins. Nu de putine ori, declaratiile sale au provocat iritarea cancelariilor occidentale. UE este o “republica aristocratica” ce ar trebui “putin democratizata”, spunea Lech Kaczynski într-un interviu pentru presa din Cehia. Kaczynski a acuzat Franta, Germania si Marea Britanie ca iau deciziile singure, apreciind ca “procesul real de luare a hotarârilor ar trebui sa mai evolueze”.

“Trebuie sa ne luptam ca Tratatul de la Lisabona sa nu fie considerat o Constitutie, deoarece Constitutia este a unui stat, iar UE nu este un stat”, sublinia la acea vreme presedintele polonez.

Kaczynski a semnat în final Tratatul de la Lisabona. “Schimbarea deciziei poporului irlandez a determinat reînvierea Tratatului si înlaturarea obstacolelor în calea ratificarii”, declara acesta.

De-a lungul mandatului, Kaczynski  a sustinut cu fermitate pozitii ale Poloniei ce erau în defavoarea marilor puteri europene. Totodata, el a militat pentru relatii mai strânse cu Statele Unite, dar si cu state europene, precum Franta si Germania, desi relatiile cu ultima nu au fost tocmai cordiale. Nu s-a ferit sa critice Rusia. Kaczynski a promovat o relatie strânsa cu România, convenind în 2009 cu Traian Basescu semnarea unui parteneriat strategic Romania-Polonia.

Lech Kaczynski a fost casatorit cu Maria, o economista cu doi ani mai tânara decât el. Cei doi au avut o fiica, Marta, în vârsta de 30 de ani. Aceasta s-a casatorit în 2003 si are o fetita, Ewa.

Fratele geaman, Jaroslaw în schimb e celibatar si locuieste cu mama lor.

În 10 aprilie 2010, avionul Tupolev Tu-154 care îi transporta pe presedintele Kaczynski si pe sotia sa, Maria Kaczynska, a decolat de la Varsovia si s-a prabusit în apropiere de baza aeriana Smolensk la ora locala 10:56 (9:56 ora României). Accidentul a avut loc în conditii de ceata la aproximativ 1,5 km de aeroport.

Guvernatorul regiunii Smolensk a declarat pentru canalul Vesti-24 ca nu au existat supravietuitori. Avionul transporta 87 de pasageri, printre care Guvernatorul Bancii nationale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, si ministrul de externe Andrzej Kremer. Acestia urmau sa participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu