Triskaidekafobie si Paraskavedekatriafobie - frica de Vineri 13 sau 13

Frica de numarul 13 sau vineri 13

Daca frica de numarul 13 se numeste "triskaidekafobie", teama de ziua de vineri ce cade pe 13 are si ea un nume: paraskavedekatriafobie (un cuvânt grecesc la origine). Teama de vineri 13 este atât de raspândita încât afecteaza peste 17 milioane de oameni de pe întregul glob. Unii sunt practic paralizati de frica si nu au curaj sa se dea jos din pat într-o astfel de zi. Scandinavicii credeau ca numarul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alaturat un al 13-lea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri. În statele vestice, vineri 13 este considerata "ziua neagra". Si tot de la reperele religioase s-a nascut superstitia: Iisus a fost crucificat într-o zi de vineri, potopul a început într-o zi de vineri, Dumnezeu a amestecat limbile în turnul lui Babel într-o zi de vineri, iar Adam – spun altii – a muscat din fructul oprit într-o zi de vineri, iar sfârsitul lumii – potrivit credintei mayase – se pare ca va veni tot într-o zi de vineri. Ar putea exista si aici o explicatie foarte simpla. Înainte de existenta bisericii, ziua de vineri era dedicata lui Venus, zeita dragostei. O data cu trecerea de la pagânism la crestinism, biserica a fost condusa de catre barbati care n-au mai acceptat, se pare, sa fie guvernata de catre o zeitate feminina. Drept pentru care au lansat tot felul de zvonuri potrivit carora vinerea este o zi plina de ghinion. Primul eveniment marcant, înregistrat în istorie, legat de aceasta data este masacrul Cavalerilor Templieri care a avut loc vineri 13 octombrie 1307.
Numarul 13 este, în Tarot – o arta divinatorie straveche - cartea denumita Moartea XIII, o arcana majora ce contine un avertisment negativ. Adeseori, vedem într-un film, în momentul culminant, un magician care întoarce o carte si de ce oare, aproape de fiecare data, este Moartea XIII? Nu pentru ca ar anunta neaparat o crima, un deces sau alte evenimente tragice, ci pentru ca imaginea continuta pe aceasta carte da fiori: un schelet calare, îmbracat în armura, cu un steag negru, calcând peste cadavre sau peste muribunzi – regi, episcopi, copii, femei - cerând îndurare, totul pe fondul unui peisaj peste care soarele apune dupa creste. Cavalerul mortii trece peste toti fara sa-i pese de nimeni, ca semn al implacabilitatii mortii, a destinului care ti-e scris indiferent cine esti – copil, femeie, rege, cersetor. Acesta este simbolul care a generat, ulterior, legenda numarului 13 ca fiind aducator de ghinion. Moartea XIII nu este neaparat, arcana majora cu simbolistica cea mai întunecata a Tarotului, dar este, probabil, cea mai vestita carte din întregul pachet de carti, ce provoaca teama prin imagine si simbolistica.

Legenda spune ca marinarii englezi refuzau sa plece pe mare vinerea. Pentru a sparge mitul, Marina britanica a selectat câtiva oameni într-o zi de vineri, i-a îmbarcat pe nava "HMS Friday" (vineri) sub comanda capitanului James Friday si i-au trimis în larg într-o zi de vineri.

Ghinion însa, teama de vineri 13 s-a întarit, pentru ca nava nu s-a mai întors în port. Unele evenimente sunt special organizate în aceasta zi de vineri 13. De exemplu, albumul de debut al trupei rock Black Sabbath a fost lansat în Marea Britanie la 13 februarie 1970; ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena a avut loc vineri 13, în 2004; seria de filme de groaza "Friday the 13th" a fost lansata pe piata într-o zi de vineri 13; în fiecare vineri 13 mii de biciclisti îsi dau întâlnire în Port Dover din Ontario, Canada. Cât despre personalitatile nascute într-o zi de vineri 13, este greu de spus daca influenta lor a fost sau nu nefasta: fostul premier britanic Margaret Thatcher, liderul de la Havana, Fidel Castro, scriitorul Samuel Beckett, cântaretul Scatman John, baschetbalistul Jermaine O’Neal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu