SUPERSTITII DE ANUL NOU

SUPERSTITII DE ANUL NOU

Trecerea intr-un nou an semnifica , pe toate meridianele pamantului , reinnoirea si renasterea . Inceperea unui nou ciclu al vietii este asociata cu nazuinta catre mai bine , anularea vechilor necazuri sau griji , si deschiderea unor noi porti catre speranta si implinire.Este firesc ca o astfel de perspectiva sa dea nastere unor credinte legate de aproape tot ceea ce se intampla in ajunul anului nou si in sarbatorirea revelionului.

-SARUTUL DE LA MIEZUL NOPTII.Sarutarea celor apropiati in momentul inceperii noului an nu reprezinta doar bucuria de a impartasi alaturi de ei aceasta sarbatoare , ci si un mod de a ne asigura asupra mentinerii afectiunii si legaturii cu ei pe parcursul urmatoarelor douasprezece luni.

-CURATENIA IN CASA . A face curatenie in casa inainte de anul nou , semnifica indepartarea ghinionului odata cu praful .

-PAINEA. In Irlanda , exista traditia de bate in pereti si in usa cu o paine de Craciun , pentru a alunga ghinionul si a ademeni spiritele bune , cu promisiunea indestularii cu paine pe parcursul intregului an nou.

-PLECAREA VECHIULUI AN. La miezul noptii , se deschid larg toate usile casei , pentru a lasa vechiul an sa iasa nestanjenit din locuinta.

-ACHITAREA DATORIILOR . Anul nou nu trebuie sa inceapa cu datorii neplatite.In acelasi timp , contractarea unui nou imprumut trebuie amanata pentru anul urmator.

-BANII. Nu se imprumuta si nu se dau cu imprumut bani in ziua de anul nou.In cazul nerespectarii acestei indicatii , se crede ca vei fi nevoit sa faci plati mari pe decursul intregului an urmator.

-BELSUG. Pentru ca anul nou sa fie imbelsugat , camara trebuie sa iti fie plina , iar portofelul burdusit de bani.

-LUMANAREA. In traditia celtica , cel mai tanar copil din casa aprinde catre seara o lumanare , care este lasata sa arda pana in dimineata de 1 ianuarie , pentru ca spiritele rele sa stea departe de casa pe toata durata noului an.

-GALAGIA. Trebuie sa fii cat mai zgomotos la miezul noptii , cand se face trecerea intre ani , pentru a alunga spiritele rele , astfel incat ele sa nu te insoteasca in anul ce va veni.

-SARITURILE.In Filipine , copii se intrec a sari in sus in momentul anului nou , pentru a se asigura ca vor creste inalti.

-AUR SI ARGINT - O bijuterie sau un banut din aur sau argint aflat asupra ta la trecerea dintre ani , aduce noroc si prosperitate.

-PLUMB . In Germania exista obiceiul de a arunca plumb topit intr-o galeata cu apa rece , forma luata de plumbul solidificat oferind prilejul de a ghici ce va aduce anul nou.

-HAINE NOI - Purtand haine noi de revelion , vei favoriza multe schimbari in bine in viata si vei avea mai multe sanse de a-ti reinnoi garderoba in noul an.

-PAHARUL PLIN - Noul an nu trebuie sa te surprinda cu paharul gol ;in acest fel te poti asigura ca anul urmator va fi incarcat de impliniri.

-SPARGERE. Trebuie evitat a se sparge vreun lucru in ziua de 1 ianuarie , astfel incat sa nu pice nici o nenorocire asupra casei in noul an.

-MANCARE.In sudul Statelor Unite , exista superstitia ca la masa de anul nou sa se manance fasole "black-eyed"/"cu ochi negru" (cu un punct negru pe boaba) , pentru a atrage norocul , in special din punct de vedere financiar.
Alte feluri norocoase de mancare sunt : supa de linte (datorita asemanarii lintei cu banutii) si carnea de porc (intrucat , spre deosebire de vaca sau pasari , porcul se misca inainte atunci cand raneste).In opinia unora , nu trebuie sa se manance carne de gaina sau de curcan , pentru ca in noul an sa nu se scurme in pamant asemeni acestor pasari (semn de saracie).

-CAPUL DE MIEL SAU DE PESTE.In unele familii evreiesti , se obisnuieste preparea unei astfel de delicatese de anul nou , astfel incat toti mesenii sa fie la "capul" , si nu la "coada" a tot ceea ce vor face in anul ce va veni.

-MIEREA - Una din mancarurile evreiesti traditionale in sarbatorirea Rosh Hashanah , consta din mere sau "challah" inmuiate in miere.In acest fel se doreste materializarea unui an nou "dulce" (neimpovarat de necazuri si griji).
In Italia , in mod asemanator , se prepara "Chiacchiere", gogosi inmuiate in miere.

-GRAPEFRUIT. In unele tari , intre care SUA , se mananca la petrecerea de anul nou , cate 12 grapefruit de persoana , cate una pentru fiecare luna a anului , pentru a ca norocul sa fie prezent pe parcursul intregului an.

-SPALAT. Pentru a nu avea ghinion in anul ce va veni , pe 1 ianuarie nu se spala rufe sau vesela.

-PLANS. A plange in ziua de intai ianuarie , aduce dupa sine ghinion si plans pentru tot restul noului an.

-VREMEA . In unele locuri , exista traditia de a interpreta felul in care va fi noul an in functie de cum este vremea in primele ore ale zilei de intai ianuarie.Daca vantul bate dinspre sud , va fi un an imbelsugat si prosper ; daca bate dinspre nord , vremea rea va fi prezenta pe tot decursul anului .Un vant batand dinspre est aduce foamete si saracie , iar unul dinpre vest inseamna abundenta de lapte si peste , precum si moartea unei persoane importante.

-PRIMUL SOSIT. Persoana care iti va calca cea dintai pragul dupa miezul noptii anului nou , influenteaza anul in care abia ai intrat.La modul ideal (in SUA ) , aceasta persoana ar trebui sa fie inalta , aratoasa , cu parulul inchis la culoare , sa aiba asupra sa o bucata de carbune , un banut de argint , o bucatica de paine , o crenguta de brad , sau putina sare.Daca cel care intra mai intai in casa dupa anul nou este blond sau roscat , acesta este un semn rau.Prima femeie care doreste sa iti intre in casa trebuie alungata ; se atinteste asupra ei o arma , si nu este lasata sa intre pana cand un barbat trece mai intai pragul casei.
Primul sosit trebuie sa bata la usa si sa astepte sa i se deschida , chiar daca este unul din membrii familiei si are o cheie asupra sa.Primul venit nu trebuie sa aiba strabism sau piciorul plat (cu platfus) sau sprancenele unite dedesuptul fruntii.

-NASTEREA PE 1 IANUARIE. Cei nascuti in aceasta zi , vor avea norocul de partea lor pe toata perioada vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu