YOGA DEOSEBIRII DINTRE STAREA DIVINA SI CEA DEMONICA

YOGA DEOSEBIRII DINTRE STAREA DIVINA SI CEA DEMONICA
Bhagavat a spus:
1. Lipsa de frica, curatia inimii, statornicia în Cunoastere si yoga, daruirea, înfrânarea, sacrificiul, învatatura, asceza, dreapta purtare,
2. Nevatamarea, adevarul, lipsa mâniei, renuntarea, linistea, neclevetirea, mila pentru vietuitoare, nerâvnirea, blândetea, sfiosenia, cumpatarea,
3. Taria, iertarea, hotarârea, curatia, ne-dusmania, ne-mândria sunt ale acelui nascut pentru o stare divina, o Bharata!
4. Fatarnicia, dispretul si mândria, mânia si asprimea, ca si necunoasterea sunt ale celui nascut pentru o stare demonica.
5. Starea divina, se stie, duce la eliberare; cea demonica duce la înlantuire; nu fi îndurerat, esti nascut pentru o stare divina, o fiu al lui Pandu.
6. Exista doua plasmuiri ale fiintelor în aceasta lume; cea divina si cea demonica. Pe cea divina ti-am dezvaluit-o cu de-amanuntul; ascult-o, o fiu al lui Pritha, pe cea demonica.
7. Oamenii demonici nu cunosc nici activitatea, nici inactivitatea; în ei nu exista nici curatie, nici regula în purtare, nici adevar.
8. Acestia spun ca lumea este fara adevar, fara baza, fara stapân, nascuta fara înlantuire [cauzala], având dorinta drept temei; ce altceva?
9. Sprijinindu-se pe aceasta parere, cei care si-au pierdut Sinele, putini la minte, crunti la fapte si raufacatori, se nasc spre distrugerea lumii.
10. Dedati dorintelor ce nu pot fi împlinite, plini de fatarnicie, mândrie si dispret, luând din cauza tulburarii mintii apucaturi rele, isca deprinderi josnice.
11. Cuprinsi de nenumarate griji ce sfirsesc o data cu moartea, având mai presus de toate dorintele si bucuria carnii, încredintati ca asta e totul,
12. Înlantuiti de sute de nazuinti, stapâniti de dorinta si mânie, doresc sa strânga bogatii [pe cai] nedrepte, pentru a-si împlini poftele.
13. „Azi am dobândit aceasta”, „îmi voi împlini aceasta dorinta”, „acest bun este si acela va fi alta data al meu”,
14. „Acest dusman l-am doborât si-i voi doborî si pe ceilalti”, „Stapânul Divin eu sunt”, „am parte de bucurii, ma împlinesc, sunt puternic, fericit”.
15. „Sânt bogat, de neam nobil, cine mai este ca mine?”, „Voi pune sa se faca sacrificii, voi face danii, ma voi bucura”, asa gândesc cei tulburati de necunoastere.
16. Bântuiti de nenumarate gânduri, învaluiti în plasa tulburarii mintii, prinsi de împlinirea poftelor, cad în infernul cel necurat.
17. Plini de sine, vanitosi, plini de mândria averii si de dispret, sacrifica doar cu numele, cu fatarnicie, nu dupa cum este rânduit.
18. Sprijiniti pe egoism, forta, dispret, dorinta si mânie, ma urasc în corpul lor si al celorlalti, pismuitori.
19. Pe acesti haini cruzi, cei mai josnici dintre oameni, pe acesti uriti la chip, în [nenumaratele] renasteri (samsara) îi arunc mereu numai în matci demonice.
20. Acesti rataciti, intrati în matca demonica, din nastere în nastere, nedobândindu-ma pe mine, o fiu al lui Kunti, merg spre treapta cea mai de jos .
21. Întreita este aceasta poarta a infernului în care se pierde Sinele: dorinta, ura si pofta; sa fie lepadate, deci acestea trei.
22. Omul care s-a eliberat de cele trei porti ale întunericului, o fiu al lui Kunti, merge spre propriul sau bine, si ajunge la conditia suprema.
23. Cel care lepadându-se de ce-i rânduit în Shastra  merge dupa bunul sau plac, nu dobândeste nici desavârsirea spirituala, nici fericirea si nici conditia suprema.
24. De aceea, Shastra sa-ti fie canonul când hotarasti ce trebuie si ce nu trebuie facut; cunoscând fapta cuprinsa în rânduielile din Shastra, tu trebuie sa o îndeplinesti aici .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu