Yoga deosebirii celor trei tendinte

Yoga deosebirii celor trei tendinte
Bhagavat a spus:
1. Îti voi dezvalui mai departe suprema si cea mai desavârsita Cunoastere dintre Cunoasteri, pe care cunoscând-o, ascetii toti au ajuns, de aici , la suprema desavârsire spirituala.
2. Luând sprijin în aceasta Cunoastere, au devenit asemenea mie; la creatia Lumii, nu se mai nasc, si la topirea ei, nu se tem.
3. Matca mea este Marele Brahman; în el pun eu saminta; din el se nasc toate fiintele, o Bharata.
4. Trupurilor care se nasc din orice matca, o fiu al lui Kunti, lor, Marele Brahman le este matca, [iar] eu, tatal care da saminta.
5. Sattva, rajas si tamas sunt Tendintele nascute din Natura; ele înlantuie în trup, o tu cel cu bratul mare, pe neclintitul întrupat.
6. Între acestea, sattva fiind fara de pata, este lumina si ne-chin; ea înlantuie prin legatura fericirii si prin legatura cunoasterii.
7. Rajas, sa stii, are pasiunea ca esenta, se naste din sete si legatura; ea înlantuie, o fiu al lui Kunti, pe cel întrupat, prin legatura faptei.
8. Tamas, sa stii, este necunoasterea, este tulburarea mintii, a tot ce este întrupat; ea înlantuie prin delasare, lene si somn, o Bharata.
9. Sattva leaga de fericire, rajas - de actiune, o Bharata; tamas însa, învaluând Cunoasterea, leaga de delasare.
10. Sattva apare învingând pe rajas si tamas, o Bharata; rajas [ânvingând] pe sattva si tamas, iar tamas învingând pe sattva si rajas.
11. Când lumina, Cunoasterea, ia nastere în toate portile  acestui trup, atunci sa se stie ca sattva a sporit.
12. Nazuinta vie, activitatea, trecerea la fapte, nelinistea, dorinta, ele se nasc când sporeste rajas, o tu [cel puternic ca un] taur [printre] Bharata.
13. Întunecarea si neactivitatea, delasarea si întunecarea mintii, ele se nasc când sporeste tamas, o bucurie a neamului Kuru.
14. Daca sattva este sporit când moare omul, atunci el merge spre lumile nepatate ale celei mai înalte Cunoasteri.
15. Daca rajas [este sporit] când moare omul, el renaste printre cei legati de fapta; daca tamas [este sporit] când moare omul, el renaste în matca unei [fiinte] cu mintea tulburata.
16. Despre fructul fara pata al unei fapte bune se spune ca tine de sattva; însa fructul lui rajas este suferinta, fructul lui tamas - necunoasterea.
17. Din sattva se naste Cunoasterea, din rajas nazuinta vie; delasarea si tulburarea mintii vin din tamas, la fel ca si necunoasterea.
18. Cei care se afla în sattva merg în sus; cei care tin de rajas stau la mijloc; cei care stau sub actiunea ultimei dintre Tendinte, cei care tin de tamas, merg în jos.
19. Când cel care vede îsi da seama ca nu e alt faptuitor decât Tendintele, si-l cunoaste pe cel de dincolo de Tendinte, acela se apropie de fiinta mea.
20. Cel întrupat trecând dincolo de aceste trei Tendinte care sunt originea trupului, eliberat de nastere, moarte, batrânete si durere, dobândeste nemurirea.

Arjuna a spus:
21. Dupa ce semne este [recunoscut] cel trecut de cele trei Tendinte, Stapâne? În cel fel se poarta si cum trece dincolo de aceste trei Tendinte?

Bhagavat a spus:
22. El nu uraste lumina, activitatea si tulburarea mintii; el nu le doreste, o fiu al lui Pandu, nici când se arata, nici când pier.
23. Cel care stând ca un strain nu este clintit de Tendinte, cel care îsi zice numai „Tendintele actioneaza”, care se tintuieste si nu se clinteste,
24. Acelasi în suferinta si fericire, multumit, [privind] la fel la un bulgare de pamânt, piatra sau aur, nepasator la ce-i placut si neplacut, neclintit, nepasator la defaimare si lauda,
25. Nepasator la cinstire si dispret, nepasator de-i cineva prieten sau dusman, renuntând sa treaca la orice fapta, despre acesta se spune ca a trecut de Tendinte.
26. Cel care ma cinsteste cu yoga daruirii, fara abatere, acela trecând dincolo de aceste Tendinte, poate sa devina una cu Brahman.
27. Eu sunt temelia lui Brahman cel nemuritor si neclintit, a Legii eterne si a fericirii depline.
Yoga deosebirii celor trei tendinte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu