Miracole - Minuni - de - Sfanta Parascheva

Din traditie avem povestiri de multe minuni savîrsite de Cuvioasa în anii dinaintea noastra, pe care nu s-a sîrguit cineva a le aduna si a le publica spre lauda lui Dumnezeu slavitorul sfintilor Sai; înca si în zilele noastre nu conteneste a face minuni celora ce cu credinta alearga la ea. Caci cîti neputinciosi au evlavie la sfintele moaste, alergînd cu credinta, sau din acoperamintele puse la capul cel sfînt al Cuvioasei luînd si purtînd, dobîndesc vindecare. Si la neploare sau alta nevoie mare, facînd litanie crestinii cu sfintele moaste, nu se lipsesc de cerere. Si si în patria ei Epivata, unde precum se zice casa ei parinteasca a fost prefacuta în biserica cu numele ei, si în Catedrala Mitropolitana de la Iasi, Cuvioasa face multe minuni pîna astazi.
Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este însasi preamarirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecarii de boli si al izbavirii de multe nevoi si primejdii. Din cauza aceasta a fost luata ca protectoare de toate tarile ortodoxe din Balcani. Ba si turcii se cucereau de minunile ce se faceau crestinilor, celor care îi cereau ajutorul cu credinta si evlavie.

O alta minune care a uimit Moldova si tara noastra a fost izbavirea fara nici o vatamare a moastelor Sfintei Parascheva din incendiul izbucnit în noaptea de 26 spre 27 decembrie 1888, în paraclisul manastiri Sfintii Trei Ierarhi, din Iasi. Caci, aprinzîndu-se de la un sfesnic catafalcul Cuvioasei, s-a topit argintul care îmbraca racla, dar lemnul si sfintele ei moaste, desi erau învaluite în jeratic, au ramas întregi si nevatamate spre întarirea credinciosilor si uimirea tuturor. Ca o marturie a acestei mari minuni, se pastreaza pîna astazi racla dogorita de foc, în care se aflau moastele Sfintei Parascheva. Îndata dupa aceasta minune, moastele Cuvioasei au fost stramutate în noua Catedrala Mitropolitana din apropiere.

În anul 1950, o studenta din Iasi s-a îmbolnavit de leucemie. Bolnava împreuna cu parintii ei au alergat la Sfînta Parascheva si cu multe lacrimi îi cereau ajutor si sanatate. Dupa doua luni de rugaciuni staruitoare si Sfîntul Maslu, tînara s-a vindecat de aceasta boala fara leac si si-a continuat studiile.

O femeie dintr-un sat de lînga Iasi era greu bolnava. Fiind internata pentru operatie, s-a rugat mai întîi la Sfînta Parascheva, cerîndu-i, cu credinta si lacrimi, ajutor si vindecare. Timp de trei zile dupa internare i s-au facut toate analizele. La urma i-au spus medicii: "Femeie, du-te acasa ca nu ai nimic!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu