14 0ctombrie 2008 - Sf Cuv Parascheva

14 0ctombrie 2008 - Sf Cuv Parascheva

Sf Cuv Parascheva de la Iasi se bucura în tara de un cult deosebit, mai mult decît toti ceilalti sfinti care au moaste în România. În fiecare zi la Catedrala Mitropolitana din Iasi, de dimineata pîna seara tîrziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credinciosi de toate vîrstele si din toate locurile, veniti la rugaciune. În mod deosebit, în sarbatori, în posturi si în fiecare vineri, considerata ziua Cuvioasei Parascheva, vin multi credinciosi si se închina la racla cu credinta, aducînd flori, daruri si îmbracaminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobîndi ajutor, sanatate si binecuvîntare.
Dar cea mai mare zi de praznuire din tot anul este ziua de paisprezece octombrie, patronul Sfantei Parascheva, cînd are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din tara noastra, la care participa închinatori de la sate si orase, din toate colturile tarii. În aceasta zi are loc un adevarat pelerinaj bisericesc national, care dureaza pîna la trei zile. Înca din ajun se scot în fata Catedralei moastele Sfanta Cuvioasa Parascheva si timp de doua zile si doua nopti credinciosii stau la rînd pentru închinare.
În seara zilei de paisprezece octombrie, praznicul Cuvioasei se încheie cu o miscatoare procesiune în jurul Catedralei, avînd în frunte pe Mitropolitul Moldovei, care, împreuna cu clericii si credinciosii, cu lumînari în mîini poarta racla cu moastele sfintei, în sunetul clopotelor si al frumoaselor cîntari bisericesti. Dupa aceea se asaza moastele în biserica la locul lor, se cînta paraclisul Sf Cuv Parascheva , apoi fiecare se întoarce la ale sale cu bucuria marelui praznic în suflet si cu mîngîierea Duhului Sfînt în inima. Cu ale carei sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.!
14 0ctombrie 2008 - Sf Cuv Parascheva

Rugaciune Sfânta Cuvioasa Parascheva

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.
14 0ctombrie 2008 - Sf Cuv Parascheva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu