Yoga tainei regesti

Yoga tainei regesti
Bhagavad a spus:
1. Îti voi dezvalui tie, care esti nezeflemitor, Cunosterea cea mai tainica, împreuna cu întelegerea; cunoscând-o, te vei elibera de nefericire.
2. Aceasta stiinta regeasca, acesta taina regeasca este supremul purificator; ea poate fi înteleasa direct, este legiuita, usor de îndeplinit, neclintita.
3. Oamenii care nu cred în aceasta Lege, o tu cel care-ti distrugi dusmanii, nedobândindu-ma, reiau calea mortii si a renasterii (samsara).

4. Întreaga aceasta lume este desfasurata de mine [care sunt] forma nemanifestata; în mine stau toate fiintele, si nu eu stau în ele.
5. Si [totusi] fiintele nu stau în mine; priveste la unirea mea divina! Sânt sustinator al fiintelor, fara sa stau în ele; prin Sinele meu exista toate fiintele.
6. Precum marele si vesnicul vânt, ce bântuie pretutindeni, se afla în spatiu, sa stii, tot asa se spune ca toate fiintele stau în mine .
7. Toate fiintele, o fiu al lui Kunti, se întoarc în Natura mea, la sfârsit de kalpa; la început de kalpa le creez din nou .
8. Sprijinindu-ma pe propria mea Natura, creez mereu din nou acesta multime a fiintelor, de nevoie, prin forta Naturii.
9. Si aceste fapte nu ma leaga, o Dhananjaya; eu ramin ca un strain, nelegat de aceste fapte.
10. Prin mine si prin grija mea, Natura faureste tot ce se misca si nu se misca; prin acesta cauza, o fiu al lui Kunti, lumea este pusa în miscare.
11. Cei cu mintea tulburata, nu ma pretuiesc sub forma mea umana, ei nu cunosc existenta mea suprema, de Mare Stapân Divin al tuturor fiintelor.
12. Zadarnice le sunt sperantele, zadarnice faptele, zadarnica le este stiinta celor ce si-au pierdut mintea; ei capata natura obscura a demonilor Rakshas si Asura.
13. Însa oamenii cu sufletul mare (mahatman), care au sprijin în mine, care nu au alt gând, o fiu al lui Pritha, au parte de Natura mea divina, cunoscându-l pe Cel Neclintit, Obârsia existentelor (bhutadi).
14. Glorificându-ma mereu, înfrânându-se credinciosi legamintelor , închinindu-mi-se, ma adora cu daruire, mereu concentrati.
15. Altii care sacrifica, ma adora prin sacrificiul cunoasterii, ca unitate, ca felurita individualizare, pe mine Cel cu fata în toate partile.
16. Eu sunt stradania sacrificiului , eu sunt sacrificiul, eu sunt ofranda adusa strabunilor, eu sunt iarba magica, eu sunt mantra , eu sunt untul sacrificiului, eu sunt focul, eu sunt jertfa.
17. Eu sunt tatal acestei lumi, muma, orânduitorul, strabunul, ceea ce trebuie cunoscut, mijlocul de purificare, silaba [sacra] AUM , Rik, Saman si Yajus ,
18. Calea, sustinatorul, stapânul, martorul, popasul, salasul, prietenul, începutul si nimicirea [lumii], locul, asezarea, saminta, Cel Neclintit.
19. Eu dau caldura, opresc si dau drumul ploilor; eu sunt nemurirea si moartea, si tot eu sunt, o Arjuna, Fiinta si Nefiinta.
20. Cei cu întreita stiinta [a Vedelor], bautori ai Somei , curatati de pacate, nazuind la starea cereasca, ma cinstesc cu jertfe; acestia, intrând în lumea sfânta a celui ce este stapân peste zei , au parte de bucuriile ceresti ale zeilor.
21. Acestia, împartasindu-se din marea bucurie a lumii cerului, dupa trecerea [perioadei de rasplata a] meritului, ei intra în lumea muritoare; astfel, urmând Legea întreitei cunoasteri, supusi dorintelor, dobândesc aceasta ducere si întoarcere .
22. Celor care ma adora gândindu-se la mine si nu la altul, acestor oameni mereu concentrati le vin într-ajutor.
23. Chiar cei care, daruiti altor divinitati, sacrifica patrunsi de credinta, chiar aceia, o fiu al lui Kunti, [tot] mie îmi sacrifica, [desi] nu dupa cum este rânduit.
24. Eu sunt cel care are parte de toate sacrificiile si numai eu sunt stapânul lor; deoarece ei nu ma recunosc asa cum sunt, acestia se pierd.
25. Cei care slujesc zeilor merg la zei; cei care slujesc strabunilor merg la strabuni; la demoni merg cei care sacrifica demonilor; dar cei ce-mi sacrifica, la mine vin.
26. Daca cu dragoste mi se da o frunza, o floare, un fruct, sau apa, eu ma bucur de aceste ofrande ale iubirii pioase ale celui smerit .
27. Tot ceea ce faci, manânci, sacrifici, daruiesti sau înduri ca asceza, o fiu al lui Kunti, fa-le ca [ofranda] pentru mine.
28. Astfel, te vei elibera de înlantuirea faptelor si de fructul lor, bun sau rau; cu fiinta concentrata în yoga si renuntari, eliberat, la mine vei veni.
29. Eu sunt la fel pentru toate fiintele; pentru mine nu-i [nimeni] pe care sa-l plac sau sa-l urasc; cei care mi se daruiesc cu dragoste se afla în mine, si eu ma aflu în ei.
30. Chiar un om rau, de mi se daruieste cu o dragoste exclusiva, trebuie socotit ca om bun ; hotaririle lui sunt drepte;
31. Curând devine virtuos, si ajunge la pacea eterna; sa stii, fiu al lui Kunti, cel care mi se daruieste nu piere.
32. O fiu al lui Pritha, cei care îsi iau sprijin în mine, chiar de-ar fi [nascuti] dintr-o matca a pacatului , de-ar fi femei, vaishya  si chiar shudra , acestia ajung la conditia suprema.
33. Cu atât mai mult, brahmanii merituosi, Rishii de neam regesc ce mi se daruiesc; deoarece ai dobândit aceasta lume trecatoare si nefericita, daruieste-mi-te.
34. Fii cu gândul la mine, daruit mie, sacrifica-mi si cinsteste-ma; la mine vei ajunge concentrându-te astfel, avându-ma pe mine drept ultim scop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu