Yoga Salvarii in Brahman

Yoga Salvarii in Brahman
Arjuna a spus:
1. Ce este Brahman? Ce este Sinele suprem? Ce este ritul, o tu cel mai bun dintre oameni? Ce se întelege prin esenta fiintelor, ce se numeste esenta zeilor?
2. Ce este esenta sacrificiului, si cum [e cu putinta] aici în acest corp, o Madhusudana? Cum poti fi cunoscut Tu, în clipa plecarii [din lumea aceasta] de cei stapâni pe sine?

Bhagavat a spus:

3. Indestructibilul este supremul Brahman; Natura proprie  este numita Sinele suprem; Creatia care aduce la viata fiintele este numita sacrificiu.
4. Ca esenta a fiintelor, [eu sunt] existenta pieritoare; ca esenta a zeilor, [eu sunt] Spiritul; ca esenta a sacrificiului, eu sunt chiar cel în trupul de acum, o tu cel mai bun dintre cei întrupati.
5. Cel care, în clipa sfârsitului, ma are în gând si pleaca eliberându-se de corp, acela merge la mine; despre aceasta nu este îndoiala.
6. Cel care are în gând o anumita existenta în clipa sfârsitului când paraseste corpul, spre ea merge, o fiu al lui Kunti, chemat în viata de acea existenta .
7. De aceea, tot timpul gândeste-te la mine si lupta; cu simtul intern si mintea atintite spre mine, la mine vei veni fara îndoiala.
8. Cel care mediteaza la supremul Spirit divin, o fiu al lui Pritha, cu gândirea concentrata în exercitiul yoga, fara sa rataceasca în alta parte, ajunge la El.
9. Cel care îsi aminteste de Poetul  Începutului, Stapânul mai subtil decât atomul, care a orânduit Totul, a carui forma nu poate fi gândita, de culoarea soarelui de dincolo de tenebre ,
10. Cel care-i în clipa plecarii [din lumea aceasta], cu simtul intern neclintit, unit prin daruire si prin puterea [data de] yoga, adunându-si suflul vital între cele doua sprâncene, acela ajunge la supremul Spirit divin.
11. Tarâmul despre care cunoscatorii Vedei spun ca este indestructibil, în care intra ascetii lipsiti de pasiuni, pentru care cei ce-l doresc se pastreza casti , ti-l voi dezvalui pe scurt.
12. Stapânindu-si toate portile , respingându-si simtul intern în inima, aducându-si suflul vital în cap, practicând concentratia yoga,
13. Cel care plecând [din lumea aceasta] îsi paraseste corpul rostind silaba [sacra] AUM care este Brahman, purtându-ma în gând, acela merge spre conditia suprema.
14. Pentru yoghinul mereu concentrat, care nu-i cu mintea la altceva, care se gândeste mereu la mine, neântrerupt, o fiu al lui Pritha, eu sunt usor de dobândit.
15. Cei cu sufletul mare (mahatman) ajunsi la suprema desavârsire, venind la mine, nu mai au parte de renastere, pieritor loc al durerii.
16. Începând cu cea a lui Brahman, o Arjuna, toate lumile revin la noi existente; însa când se vine la mine, o fiu al lui Kunti, nu mai exista renastere.
17. Cei care stiu ca ziua lui Brahman tine pina la o mie de yuga, si ca noaptea lui se sfirseste dupa o mie de yuga, aceia sunt oamenii care stiu [ce-i] ziua si noaptea.
18. Din Cel Nemanifestat se nasc toate cele manifestate, la venirea zilei; la venirea noptii, se topesc în Cel numit Nemanifestat.
19. Tot asa si multimea fiintelor, dupa ce a tot existat, se topeste la venirea noptii; la venirea zilei, fara vrere, o fiu al lui Pritha, ea renaste .
20. Însa dincolo de acest Nemanifestat, exista o alta existenta, nemanifestata, eterna, care nu piere atunci când toate fiintele pier.
21. „Cel Nemanifestat”, „Cel Indestructibil”, asa i se spune; este numit conditia suprema; cei care-l dobândesc nu se mai întorc; acesta este lacasul meu suprem.
22. Acest Spirit suprem, o fiu al lui Pritha, se dobândeste printr-o exclusiva daruire; în El stau toate fiintele, de El a fost desfasurat  acest Tot.
23. Îti voi spune care este clipa când yoghinii morti pleaca pentru a se întoarce sau a nu se mai întoarce, o tu cel [puternic ca un] taur [printre] Bharata .
24. [Când este] foc, stralucire, zi, jumatatea luminoasa a lunii, rastimpul celor sase luni cât soarele urca spre miazanoapte, oamenii morti atunci, care-l cunosc pe Brahman, merg la Brahman.
25. [Când este] fum, noapte, jumatatea întunecata a lunii, rastimpul celor sase luni când soarele coboara spre miazazi, atunci yoghinul dobândind „lumina lunii”, renaste.
26. Cele doua cai, cea luminoasa si cea întunecata, sunt socotite drept [cai] eterne ale lumii; pe una se merge fara întoarcere, pe cealalta se vine înapoi.
27. Yoghinul care cunoaste amândoua drumurile nu se rataceste nicând; de aceea, o Arjuna, în orice clipa, fii concentrat în yoga.
28. Ceea ce este aratat ca rasplata a meritului în [studiul] Vedelor, în sacrificii, în asceza, în danii, este întrecut de yoghinul care stie aceasta; el merge spre locul suprem al Începutului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu