Doina Cornea, internata la Spitalul Militar de Urgenta din Cluj-Napoca

Doina Cornea, a fost internata în stare grava la Spitalul Militar de Urgenta din Cluj-Napoca, în urma unui accident vascular cerebral. Medicii au declarat  ca starea sa este critica, ea nesimtindu-si jumatate de corp.

Biografie

Doina Cornea (n. 30 mai 1929, Brasov) este traducatoare, publicista si disidenta anticomunista din România.Este membra fondatoare a Grupului pentru Dialog Social si a Aliantei Civice.
A fost asistenta universitara (limba franceza) la Facultatea de Filologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin retele de prieteni), Încercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceza), carora le-a scris note si prefete: Pr. Petru Gherman, Ieremia Valahul, Lao-tse, Tao to king, Gabriel Marcel, Dreptate si Adevar, Stefan Lupascu, - partea de Trialog din Omul si cele trei etici ale sale. Între 1982 si 1989 a difuzat 31 de texte si proteste prin radio „Europa Libera”. În 1983 a fost destituita de la Universitatea din Cluj-Napoca si supusa unor anchete, interogatorii, batai, amenintari. Împreuna cu fiul ei, Leontin Iuhas, a raspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brasov rasculati la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestati pentru 5 saptamâni (noiembrie-decembrie 1987). Practic, apoi a fost arestata la domiciliu pâna la 21 decembrie 1989. A participat la manifestatia stradala de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu