Coada soricelului

Este o planta absolut nepretentioasa la conditiile mediului, ceea ce a facut-o des intalnita in toate zonele din intreg teritoriul tarii.
O puteti vedea atat in poieni, fanete, margini de padure, cat si margini de drum si cai ferate, soluri nisipoase relativ umede, insorite sau umbrite, in regiuni stancoase sau de campie.

Florile sunt albe sau trandafirii si au in soare un parfum aromatic, acrisor.

Creste din luna aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie.

Se recolteaza inflorescentele si partea aeriana a plantei in perioada de inflorire. Preferabil ca florile sa fie colectate separat de frunze, fiindca au o utilizare diversa.

Florile trebuie culese in soare puternic, caci atunci le creste continutul de uleiuri volatile.

Este foarte binevenita in tratamentul ciclului neregulat, amelioreaza starea femeilor aflate in menopauza, probleme in privinta sanatatii organelor genitale, inflamatii ale ovarelor.

Uz intern: stimularea poftei de mancare, anorexie, bronsite, tuse, rinite, rinosinuzite, alergii, sedativ, colici hepato-biliare, deschinezie-biliara, balonari, cistite, ascaridioza, ulcer gastric, ulcer duodenal, cancerul organelor genitale, boli de ochi, hemoragii nazale, osteoporoza, hemoragii stomacale.

Uz extern: afectiuni vasculare, exeme, arsuri, contuzii, rani purulente, ulceratii, hemoroizi, fisurile sanilor, abcese dentare, astm bronsic, mancarimi vaginale, leucoree, prolaps uterin.
Infuzie: o lingurita de plante maruntite se opareste cu ¼ litru de apa, se lasa putin in repaos.

Tinctura: florile culese pe timp insorit se introduc, fara a fi indesite, intr-o sticla pana la gat, se toarna rachiu de secara sau fructe de 38-40°, se lasa sa stea 14 zile la soare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu