Cicoarea

Este o planta usor adaptabila ce adevereste prezenta ei pretutindeni, in campie, prin pajisti, pe marginea drumurilor, si a cailor ferate, in poienele din padure, are multa nevoie de umeditate si luminozitate , prefera solrile cu textura mijlocie sau usoara, fertile, bogate in humus, profunde cu reactie neutra.
Creste din luna mai pana in luna octombie, inceputul lunii noiembrie.
In scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cand tulpinile nu au intrat in faza de lignificare.
Pentru ca produsul sa fie de calitate superioara se taie si rozeta de frunze bazale.

Radacinile se recolteaza in septembrie-octombrie.
Boli in care se utilizeaza: in furunculoza si acnee (sub forma de cceai, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati). In angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice, in alimentatie planta este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.

Uz intern: angiocolita, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree .

Uz extern: vindecarea ranilor si taieturilor.

Decoct - 2 lingurite de radacina maruntite in 200ml apa rece, se fierbe 5 minute, se bea caldut in 3 reprize, inainte de mesele principale.

O cura de 2 saptamini cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcool .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu