8 septembrie - Nasterea Maicii Domnului

In Panteonul romanesc, Fecioara Maria este identificata in mai multe ipostaze: Santamaria Mare (15 august), Santamaria Mica (8 septembrie) cu sinonimele Maicii Precesta Mare si Precesta Mica. Maica Precesta este numele popular al Fecioarei Maria, care are trasaturile Zeitei neolitice si este invocata in momentele de cumpana.

Adormirea Maicii Domnului

Santamaria Mare deschide o perioada importanta a nuntilor (16 august -14 noiembrie), a targurilor si iarmaroacelor de toamna, a praznicelor de pomenire a mortilor, dar si a pomenilor date pentru cei vii.
Santamaria Mare este cea mai indragita divinitate feminina a Panteonului romanesc, pe care fetele o invoca pentru grabirea casatoriei, femeile pentru usurarea nasterii, pagubitii pentru prinderea hotilor, descantatoarele pentru vindecarea bolilor.
In satele noastre, acum se angajeaza pandarii pentru vii si se spune ca se „leaga" ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. In aceasta zi se celebreaza si Ziua Marinei, Maica Domnului fiind patroana marinarilor.

Traditii si obiceiuri la romani

Ziua de Sfanta Maria Mare (15 august) este considerata "a mortilor" fiind pomeniti toti aceia ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt serbati cei vii.
Acum se aduna ultimele plante de leac si se vad primele semne ale toamnei care se apropie. Este si un moment important al calendarului viticol. Se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor. Obiceiul vestimentar care obliga barbatul sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiroz era respectat pretutindeni. Intre cele doua "Sfinte Marii" se seamana graul.
La Sfanta Maria Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, acestea fiind apoi sunt bune de leac.Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga.
Se zice ca dupa Sfanta Maria vremea incepe sa se strice, prevestind capriciile toamnei. Tot acum se incheie dusul oilor la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor si dormitul pe prispa.

Mesaje, Sms, Urari, felicitari de ''Sf Maria''

1 Intocmai ca Fecioara Maria, al carei nume il porti, invata sa ierti, sa fi mai bun, mai intelept, sa ma ierti cand gresesc si sa ma inveti sa fiu, la randul meu, un om mai bun.

2 Ca o lumina calda ai aparut in calea mea, ai intrat in viata mea si mi-ai aratat cum sa fiu un om mai bun, mai bland si mai intelegator, intocmai ca Fecioara Maria, al carei nume il porti. Multumesc ca ma calauzesti si ca ai grija de mine

3 Azi e ziua ta, ziua numelui tau, un nume frumos si simplu. Sa fi cuminte si sa asculti de prietenii tai pentru ca noi iti dorim numai bine, fericire si sa ai parte de toata fericirea din lume.

4 O zi frumoasa este maine, o zi frumoasa pentru tine.O floare si un La multi ani foarte mare! Sa cresti mare si frumoasa si sa fii si sanatoasa!

5 Fie ca lumina Sfintei Marii sa ne tine mereu aprinsa calea dragostei! Te iubesc, femeie simpla cu nume sfant!

6 La Multi Ani! Multa sanatate si fericire atat voua cat si familiilor voastre.

7 LA MULTI ANI TUTUROR MARIILOR!!! SA AVETI PARTE DE TOT CE E MAI BUN PE LUME SI SA FITI FERICITE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu